A tökéletes nap 12 pontja

A tökéletes nap 12 pontja

1 Kezd időben

Akár 1-1,5 évvel az esküvő tervezett dátuma előtt kezdjétek el a szervezést. Minél több idő áll a rendelkezésetekre, annál kényelmesebb és nyugodtabb tud lenni az egész szervezéssel töltött időszak. Legfőképp azért, mert rengeteg döntés vár majd Rátok, amikhez idő kell a hétköznapi teendők mellett. Rengeteg árajánlatot kell átnéznetek és mérlegelnetek, kiválasztani a tökéletes esküvői szolgáltatókat, személyre szabni az árajánlatokat, átbeszélni halomnyi részletet, és ez mind-mind idő. Nincs annál rosszabb mint, amikor időszűkében kell meghoznotok egy-egy fontos döntést, feszültséggel telítődve, amely később sem tölt majd el Titeket boldogsággal.

2 Jó sorrend

Első lépésként kezdjetek az esküvői helyszín kiválasztásával és az esküvő koncepciójának meghatározásával. A helyszín megtalálása és lefoglalása az egyik legfontosabb teendő, hiszen maga a helyszín stílusa, miliője már nagy mértékben meghatározza az esküvő és a dekoráció koncepcióját, stílusát. Ezzel együtt pedig fixálódik az esküvő dátuma is. Inkább szánjatok több időt a tökéletes esküvői helyszín megtalálására, inkább nézzetek meg személyesen több helyszínt is, és hozzatok valóban jó döntést, minthogy megbánjatok bármit is. Az esküvő helyszíne az egyik legfontosabb teendő. Ha van egy koncepció, vagy stílus, ami köré építeni szeretnétek az esküvőtöket, az alapból leszűkíti a lehetséges helyszínek körét (nem kell 50-60 db helyszíntől árajánlatot bekérni) és hatékonyabban fogtok tudni haladni

3 Egyszerre csak egy dolgot csináljatok

Ha egyszerre több témával foglalkoztok, pl. zenei szolgáltató kiválasztása és dekoráció részleteinek egyeztetése párhuzamosan, pluszban még menyasszonyi ruhapróbákra jársz és menyasszonyi ékszereket, kiegészítőket vadászol a neten, akkor egy idő után annyi minden lesz információként körülöttetek és annyi részletben kell döntéseket hoznotok egyszerre, hogy nagyon könnyen belefáradtok az egészbe. Ahogy a számítógép is belassul, ha milliónyi kis ablak van megnyitva párhuzamosan egyszerre, úgy az emberi agy is belefárad a töménytelen sok információba és uralmába keríthet egy „soha nem lesz vége” érzés, ami alapból negatív irányba tereli a készülődés időszakát

4 Szolgáltatói csapat

Válasszatok kiváló, releváns szakmai tapasztalattal rendelkező, megbízható esküvői szolgáltatókat. Ha csak egyetlen dolgot fogadsz meg ebből a dokumentumból, akkor ez legyen az. Egy kiváló, tapasztalt, megbízható esküvői szolgáltató még az olyan vis maior helyzetekben is, mint a koronavírus járvány okozta felfordulás, maximálisan mellettetek lesznek és mindent meg fognak tenni azért, hogy az esküvőtöket akár rugalmasan egy későbbi időpontban, de pontosan ugyanolyan tökéletesen meg lehessen tartani, akárcsak az eredeti tervek. Érdemes a szervezési folyamat során egy kiváló, megbízható esküvői szolgáltatóra egy picivel többet költeni, mert ők lesznek azok, akikre végig támaszkodni fogtok a Nagy Napon és akkor is, ha valamilyen váratlan, nehéz helyzet adódik.Egy tapasztalt esküvőszervező segíteni tud kiváló kollégák ajánlásával és megspórolhatjátok a neten keresgélés, kutakodás idejét, nem kell bizonytalan forrásokból ismeretlen vadidegeneket felkutatnotok és rengeteg árajánlatot begyűjtenetek, mert kifejezetten a Ti elképzeléseitekhez, igényeitekhez legmegfelelőbb ajánlásokat kapjátok az esküvőszervezőtől, akik közül biztos megtaláljátok a tökéletes szolgáltatót. Fontos, hogy minden számotokra szimpatikus esküvői szolgáltatóval találkozzatok személyesen és hallgassatok a megérzéseitekre. Az esküvők világában a bizalom egy kulcsfontosságú dolog ahhoz, hogy valóban jó együttműködés alakuljon ki köztetek és a kiválasztott esküvői szolgáltató között. Ehhez pedig nélkülözhetetlen a szimpátia mindegyik fél részéről.

5 Rendszer

Fontos, hogy a készülődés időszaka rendszerezetten és tudatosan teljen. Tudom, hogy csábító már elsőre a dekorációval kezdeni, de nem ez a legfontosabb lépések egyik. A szolgáltatói csapat kiválasztása következzen a helyszín kiválasztása után. Ha pedig már meg van a tökéletes szolgáltatói gárda, akik értetek dolgoznak majd a Nagy Napon, akkor nyugodtan belevethetitek magatokat a dekoráció komplex világába (ahogy fentebb is utaltam rá). Higgyetek el a dekor témakörnél lehet a legtöbbet időzni, annyi apróságról és fontos részletről kell majd döntenetek a végtelen számú lehetőségek között. Ha felcserélitek a sorrendet és előbb vetitek bele magatokat a dekor témakörébe, ill. hátra hagyjátok a szolgáltatói csapat összeállítását, akkor könnyen megeshet, hogy az igazán jó, tapasztalt kollégák naptára rég betelik és egy jóval kisebb keresztmetszetből tudok majd választani.

6 Költséghatékonyság

A büdzsé egy kényes kérdés minden esküvőnél és természetesen mindenki szeretne költséget csökkenteni úgy, hogy tökéletes és csodaszép legyen a végeredmény. Okosan is lehet büdzsét optimalizálni, a minőség megtartásával. Sokszor a „sok kicsi sokra megy” elv alapján szalad meg a költségek tétele olyan csendben és észrevétlenül, hogy menet közben fel sem tűnik Nektek. Érdemes jó alaposan átnézni az árajánlatokat és a szerződéseket, mielőtt rábólintotok valamire. Érdemes odafigyelni arra is, hogy hol vannak vagy lehetnek rejtett költségek. Bármennyire is szép ez a szakma, sajnos sok inkorrekt szolgáltató játszik arra, hogy a tökéletes Nagy Nap boldog mámorában Ti a többletköltségek felett is könnyedén átsiklotok és a végszámlán szereplő összeget nem veszitek alaposan szemügyre.

7 Szerződések

A koronavírus járvány megmutatta, hogy egy jó szerződés mindennél fontosabb, mind a két fél részéről. Egyrészt bármi történik, a szerződés írott formában rögzíti a felek elképzeléseit és érdekeit. Másrészt egy jó szerződés mellett sosincs félreértés, nem keveredik konfliktus, nézeteltérés. Figyeljetek oda és minden szolgáltatóval kössetek szerződést, amely mindkét fél érdekeit szem előtt tartja.Minden kifizetés legyen rögzítve számlán, papíron, de minimum e-mail-en. Szerződés nélkül patt helyzetben találjátok magatokat a váratlan problémák idején. (Murphy sosem alszik.) Nem tudtok mire hivatkozni, ha időpontot akartok módosítani, vagy az előre megbeszélt szerződési feltételeket és árat át akarjátok vinni, mondjuk a következő évre. Szerződés nélkül egyenes az út a visszaélések felé (’a szó elszáll, az írás megmarad’) és szerintem az esküvő szervezése alatt pontosan elég stressz, konfliktushelyzet merül fel, minthogy még a szerződés plusz aggodalomra adjon okot az életeteken. Egy jó szerződés nyugalmat ad, bebiztosít Titeket bármi történjen is, mindkét fél érdekeit védi, szem előtt tartja, korrekt módon. 

8 Lista

Egy esküvő megszervezése izgalmas feladat, temérdek információt gyűjtötök össze míg a Nagy Naphoz érkeztek és a végén sok-sok apró mozaikból fog felépülni a tökéletes álomnap. Vezessetek listát a szervezés folyamatairól, a tennivalókról és a költségekről. Írjátok le az esküvő részleteit egy elegáns szép Naplóba, hogy egy helyen legyen minden és évek múltán is egy kedves emlék maradjon a számotokra.

9 Türelem

Inkább szájatok több időt egy döntésre, de legyen nyugalom azzal kapcsolatosan mindkettőtökben és később se kérdőjelezzétek meg a döntéseteket, vagy akarjatok módosítani rajta, ami esetleg plusz költséggel járna. Először bagatell dolognak tűnik az a teendő halmaz, amely Rátok vár a szervezés során, a legtöbben csak legyintenek vállat vonva, hogy ez bárkinek menne. És ez az érzés az első pár hónapban biztos fent is marad, amíg meg nem tapasztaljátok, hogy bizony nem elegendő csak a szolgáltatókat kiválasztani.

10 Ketten vagytok

Bármi is történik, egy valami mindig jusson eszetekbe: ketten vagytok, kéz a kézben. A problémák, a kihívások, a döntések, mind-mind kettőtökre váró feladatok. Az esküvő megszervezése sokszor feszültséggé válhat, sokszor kerülhettek nehézség elé, ez egy természetes dolog. Valahol a készülődési folyamat a saját határvonalaitok kijelöléséről és fenntartásáról is szól, amit ketten Társként kell menedzselnetek. Az esküvőre készülődés időszaka tulajdonképpen a házasság előszobája. Később a házasélet is tele lesz zökkenőkkel, nagyobb kihívásokkal, amiken mind együtt kell később keresztül menjetek, ezért fontos mindig emlékeztetnetek magatokat arra, hogy ott vagytok egymásnak egy biztos pontként, egymás támaszaiként, Társként. Kapaszkodjatok egymásba a nehéz helyzetekben és soha ne eresszétek el egymás kezét. Erről szól majd később a házasság is…kitartani egymás mellett, akkor is, ha nehéz, támogatni egymást történjen bármi. Higgyétek el, hogy ketten együtt bármire képesek vagytok és a szerelmeteket nem fogja megkérdőjelezni semmilyen nehézség, váratlan esemény, vagy akadály.

11 90-10-es szabály

A tökéletes Nagy Nap 90%-ban az előkészületeken múlik. Ami tulajdonképpen a szervezés és készülődés, illetve az, ahogyan ezt megélitek. Ezt most kérlek, olvasd el újra. A tökéletes Nagy Nap 90%-ban az előkészületeken múlik. Amilyen a készülődés időszaka, olyan szájízzel fogtok neki lendülni a Nagy Napnak is. És most a készülődés utolsó fázisaira is gondolj, kérlek. Ha ott borul valami és belekerültök egy feszültséggel teli lelkiállapotba, akkor tuti biztos, hogy az rányomja a bélyegét a Nagy Napra is.

12 A ti esküvőtök a ti szabályaitok

Ezt a mondatot minden Jegyespárnak elszoktam többször ismételni. Kérlek, hogy Te is írd fel magadnak egy jól látható helyre ezt az egy mondatot magatokra fordítva és bárhol is jártok a szervezéssel, ehhez ragaszkodjatok: „A Mi esküvőnk, a Mi szabályaink.” Az esküvőtök elsősorban Rólatok szól és a Ti boldogságotokról. Ezért érkezik a legtöbb vendég, hogy Titeket boldognak lásson és a Ti egybekeléseteket ünnepelje Veletek együtt. Ha Ti rendben vagytok és jól érzitek magatokat, akkor ez át fog ragadni a vendégekre is. Nem fogtok tudni mindenkinek egyszerre ugyanúgy ugyanannyira jót tenni és nem fogtok tudni mindenkinek megfelelni. Az ezzel kapcsolatos görcsös frusztrációt igyekezzetek tudatosan elengedni. Mind más személyiségek vagyunk, más meglátásokkal, más mentalitással, más személyiséggel és temperamentummal, ízlésvilággal. Lehetetlenség egyszerre mindenkinek ugyanúgy jót csinálni.Az eseményt Ti töltitek meg tartalommal és szeretettel, Jegyespárként. Miattatok érkeznek a vendégek és a Ti boldogságotokból fognak ők is töltekezni. Ha Ti rendben vagytok, kiegyensúlyozottak vagytok aznap és őszinte boldogsággal tudjátok megélni a Nagy Napot, akkor a vendégekre is átragad ez a boldogság. Sose abból induljatok ki, hogy más esküvőn Ti mit láttatok, vagy a szüleitek mit gondolnak az esküvő tekintetében elfogadhatónak. Merjetek formabontóak lenni és merjétek olyanra szervezni az esküvőtöket, mint amilyenek Ti magatok vagytok. Merjetek egyediek lenni és szőjétek bele a saját személyiségeteket az esküvőtökbe. Mert, ha Ti őszintén boldogok vagytok a szervezés során és a Nagy Napon, akkor a szüleitek és minden vendég is boldog lesz, elvégre azért érkezik aznap mindenki, hogy Titeket ünnepeljen és a Ti boldogságotokból töltekezzen.